Högakustenleden

Upplev några av världsarvets absoluta höjdare. Ta dig igenom allt från skogar, utsiktsberg och fäbodvallar till klippkuster, badvikar och naturskyddsområden. Dessutom finns det flera trevliga aktiviteter, avstickare och upplevelser att ta del av utefter leden.

Högakustenleden sträcker sig mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning och centrala Örnsköldsvik. Vandringsleden är väl markerad med orange färg på träd och stolpar. Dessutom finns vägvisare med avståndsangivelser eller riktningspilar med Höga Kustenledens symbol vid vägskäl och stigförgreningar. De vindskydd och olåsta övernattningsstugor som finns utefter leden står till vandrarens förfogande och kan inte förbokas. Du kan ej heller utestänga andra besökare. De flesta ordnade boenden, som som hotell, vandrarhem och pensionat finns bokningsbara direkt här på hogakusten.com. Helårsöppna turistbyråer finns i Örnsköldsvik, Kramfors och Härnösand. Under sommaren är också turistbyråerna vid Hornöberget samt Nordingrå öppna.

Etappindelning: Höga Kustenleden är totalt 128,6 km lång och är indelad i 13 etapper. Etappindelningen har gjorts så att det i princip inom varje etapp finns minst en övernattningsmöjlighet under tak - från enklaste raststuga till vandrarhem och hotell. Vidare är etappernas ändpunkter tillgängliga med bil. Möjligheten till varaktig parkering kan däremot vara begränsad. Etappindelningen kan underlätta din planering och uppläggning inför vandringen. Dock är det inget man är bunden av. Gör gärna din egen etappindelning efter förmåga, intressen och önskemål då det som sagt finns ett flertal intressanta avstickare och aktiviteter att ta del av utanför själva Högakustenleden. Du som vandrar efter leden kommer att på vissa strategiska platser få möjligheten att fylla i en enkät gällande ledens skick och din upplevelse av vandringen. Vi tar tacksamt emot alla förbättringssynpunkter då vi vill ge alla som vandrar i vår fantastiska natur den bästa möjliga upplevelsen. Om du i övrigt har synpunkter på leden eller upptäcker något akut åtgärdsbehov är du välkommen att kontakta oss på 0613-700 200.

Varje etapp har en kortfattad beskrivning över vissa sevärdheter och tillgänglig "basservice" som ligger direkt eller i nära anslutning till leden. En ny vandringsguide till leden finns att beställa här på hogakusten.comöppnas i nytt fönster eller köpas på någon av våra turistbyråer.

Här nedan kan du klicka för att läsa mer och se kartor över respektive etapp.

Vi önskar er en trevlig vandring och upplevelse i Höga Kusten.

Klicka på respektive etapp för att läsa mer

Följ genom denna nyproducerade inspirationsfilm med på en vandring längs Höga Kustenleden, genom Skuleskogens nationalpark och världsarvet Höga Kusten.

Översiktskarta

Högakustenleden
Klicka på kartan för att förstora den
(Zooma i webbläsaren för att få den än tydligare)
Hk leden
Slåttdalsskrevan
utsikt slåttdalsskrevan