Resa
Det är ingen slump att allt fler söker sig till Höga Kusten. För närheten till havet och den underbara skärgården. För naturen och stillheten. För kulturen och människorna. För aktiviteterna och äventyret.
Skicka till en vän
Sök din resa på Norrlandsresan.se

Ta sig till Höga Kusten

Infrastrukturen är god och möjligheterna många att ta sig till och från Höga Kusten. E4:an genomkorsar hela den kustliga delen av Höga Kusten vilket gör det enkelt att nå oss via bil och övriga motorfordon. Även västerifrån finns goda vägförbindelser i form av Saga vägen mellan Helgelandskusten i Norge och Höga Kusten, samt Riksväg 87 från Östersund och i förlängningen Trondheim. Höga Kusten har två flygplatser med daglig flygtrafik. För tågtrafiken har den nybyggda Botniabanan underlättat tillgängligheten väldigt mycket. Denna har även fört med sig ett flertal nybyggda och moderna resecentrum som då också används av busstrafiken.

Med Flyg
Inom Höga Kusten finns två flygplatser. Höga Kusten Airport (Trafikeras av Nextjet) samt Örnsköldsvik Airport (Trafikeras av Höga Kusten Flyg). Utöver dessa ligger Sundsvall-Timrå Airport enbart på ca. 20 minuters avstånd från Härnösand.
Läs mer om flyplatserna:
Höga Kusten Airportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Örnsköldsvik Airportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Sundsvall-Timrå Airportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nextjet trafikerar Höga Kusten Airport

Höga Kusten Flyg trafikerar Örnsköldsvik Airport


Med Tåg
Botniabanan som går genom hela Höga Kusten, mellan Sundsvall och Umeå färdigställdes och invigdes år 2010. Utbyggnaden av tågnätet har gjort det väldigt enkelt att nå Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik med tåg. Banan trafikeras av Norrtåg ( Sundsvall-Luleå) men även av SJ själva med dagliga tåg söder- och norrifrån.

SJ


Med buss
Med Ybuss kan du dagligen ta dig från Stockholm och norr därom till höga Kusten. Samtliga bussar har en hög komfort och man har även biljettsamarbete med Swebus.

DinTur.se är en service från Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland. Här kan du söka fram bäst passande resa från Sveriges alla delar till Höga Kustens olika delar. Både buss och tåg. Här kan du förutom att söka fram din resa även få trafikinformation.

Din Tur


Inom Höga Kusten

Om du inte har egen bil eller annat fordon kan du inom Höga Kusten lätt ta dig mellan huvudorterna med tåg eller bus. Med buss kan du sedan ta dig ut till de mindre besöksmålen och orterna. I skärgården är båttrafiken väl utbyggd under sommaren, både fasta turer och möjligheten att beställa önskad resa via exempelvis Höga Kusten Båtarna eller High Coast Sea. Även under vintern går färjan regelbundet ut till Ulvön. Önskar du hyra en bil har vi flera olika alternativ.

I övrigt handlar Höga Kusten naturligtvis mycket om att uppleva naturen. Många väljer att vandra, främst längs en eller flera etapper av Högakustenleden som sträcker sig från Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Ett annat populärt sätt att ta sig mellan platser i Höga Kusten är med cykel. Inom destinationen finns ett flertal möjligheter att hyra cykel, bland annat Örnsköldsviks Gästhamn, Nordvik och Lappudden.


Med Buss och Tåg
Inom Höga Kusten finns det gott om bussar med flertalet förbindelser och busslinjer. För att få bästa och smidigaste service på hur du kan resa inom destinationen rekommenderar vi DinTur som är kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands transportkoncept. Här kan du enkelt söka fram just din önskade resa.

Med tåg kan du via Norrtåg smidigt ta dig längst kusten. Stationerna inom Höga Kusten är följande: Härnösand- Kramfors- Västeraspby (Höga Kusten Airport)- Örnsköldsvik och Husum.

Din Tur


Ta sig runt i skärgården
Under sommaren är det full fart i Höga Kustens skärgård. Möjligheten att ta sig runt mellan öarna och alla fantastiska platser är många. Reguljära turer körs av Höga Kusten Båtarna, MF Ulvön och High Coast Sea. Till detta kommer ett flertal sjötaximöjligheter. Under vinterhalvåret går reguljära turer till Ulvön med MF Ulvön.

Färjor & Båttaxi

Gillar du Höga Kusten? Titta in på vår facebooksida och lämna ett avtryck!
Prenumerera på nyhetsbrev