Surströmming

En traditionsbärare och kulinarisk upplevelse för vardag som fest! Surströmming är en verklig svensk delikatess.

När det är dags för surströmmingspremiär bjuds vänner och bekanta på den klassiska tunnbrödsklämman med surströmming, hackad lök och nykokt mandelpotatis. Entusiasterna jublar och de som inte är lika förtjusta i den salta och jästa fisken kan istället njuta av sill.

I Höga Kusten finns en lång tradition av delikatessen och för dig som vill smaka finns ett flertal alternativ till restauranger som serverar surströmming. Vill du istället njuta av något sött från burken kan vi rekommendera en surströmmingsburk fylld med godis. Perfekt att ge bort som present eller att "lura" vännerna med. Du hittar surströmmingsburkar med godis på turistbyråerna i Höga Kusten.

Om surströmming

Tillsammans med torkning och rökning är metoden att bevara mat genom syrning lika gammal som mänskligheten. Syrad strömming har alltid funnits där strömming och människor funnits. Flera faktorer har gjort Höga Kusten och framförallt Ulvön och Ulvöhamn till surströmmingens centrum i Sverige. Man var först med att konsumentförpacka surströmming i plåtburk och tillverkning i större volymer. Detta skedde ca 1890. Traditionellt har surströmmingspremiären i Sverige varit den tredje torsdagen i augusti. Numer finns det dock inget i lag fastställt datum för surströmmingspremiären, och vi äter såklart surströmming året runt, men många tillverkare försöker hålla fast vid den tredje torsdagen i augusti som premiärdatum. År 2016 blir det torsdag 18 augusti.

Här kan du äta surströmming

Ulvöbyn

Restaurang Varvsberget

Bishops Arms

Fiskevistet

Restaurang Kochs

"Surströmming spisas blott af de invigde - au naturel, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa"

 

Charles Emil Hagdahl, 1896

Foto: Jukka / Flickr

Surströmmingsklämma

Recept på klassisk surströmmingsklämma med tunnbröd, potatis, lök och ost.

Foto: Arla

Du behöver

 • Surströmming
 • Kokt potatis, gärna mandelpotatis
 • Mjukt eller hårt tunnbröd
 • Smör
 • Finhackad röd-, gul- eller purjolök
 • Prästost eller annan vällagrad hårdost
 • Alternativt gräddfil, cremé fraiché, tomat, dill, äppelmos, lingon osv.

Gör så här

 1. Koka potatisen och låt den svalna. Skär den i mindre skivor.
 2. Rensa surströmmingen och dela filéerna i mindre bitar.
 3. Smöra brödet rikligt och lägg surströmming, potatis, lök och ost på tunnbrödet.
 4. Rulla ihop om det är mjukt tunnbröd annars är det bara att mumsa.

Mer av surströmming

Har du inte fått nog av surströmming och vill läsa mer om den här fantastiska rätten finns nedan ett par nyttiga länkar. Klicka här för att se om det finns något surströmmingsevenemang.

Surströmmingsakademien
Gösta Hannells
Ulvön-info
Visit Sweden
Wikipedia