I huvudet på Alfhild Agrell - Teater Västernorrland

Område: Härnösand
Storgatan 9, 871 31 HÄRNÖSAND (visa karta)
Arena/Plats: Härnösands Teater
Kategori: Kultur & utställningar
Datum: Onsdag 10 apr 2019 - lördag 13 apr 2019

”Man måste sätta in sitt intresse, sitt liv, sitt blod i den tid som är för att kunna verka för den tid som kommer. Visst är, att utan entusiaster, utan sådana som tror för mycket, sådana som ser stjärnor där andra bara ser fläckar, kommer man ingen vart.” (Agrell 1893)

Alfhild Agrell, född 1849 i Härnösand var en av sin tid mest spelade dramatiker. Samtida med Strindberg och Ibsen hade hon hård konkurrens men hon stod sig bra mot dem och under det tidiga 1880-talet var hon den mest spelade dramatikern på Dramaten. Hon skrev om det som låg henne närmast om hjärtat, kvinnans frigörelse och rätt till sitt eget liv, och även om hon hyllades i främst de feministiska kretsarna var det andra som var skeptiska till vad de kallade ”idépjäser”.
År 1886 vände hennes framgångar och hon fick hård kritik både från kritiker och andra dramatiker som beskyllde henne för att sakna idéer och endast plagiera andra och menade också att ämnen av äktenskaps och kvinnodebatterande art hade spelat ut sin roll. Här är det frestande att tro att det var de manliga kritikerna som gick hårdast åt Alfhild men faktum är att hennes hårdaste kritiker var kvinnor. De nöjde sig inte bara med att klanka ner på hennes litterära verk utan Alfhild fick även ta emot personliga påhopp om sitt utseende och person.
Alfhild fortsatte att skriva trots kritiken, och trots att det blev svårare att få sina verk spelade gav hon inte upp utan gav sig på andra former, som romaner, noveller, lyrik samt humoristiska kåserier, och hon nådde stora framgångar inom så gott som alla genrer.
I huvudet på Alfhild Agrell är historien om en författare och konstnär som brann för lusten att skriva, i en brytningstid där kvinnan blev sin egen och där Alfhild Agrell gjorde ett pionjärarbete när det gällde att lyfta fram och belysa frågor som gällde kvinnans frigörelse. Men det är också en personlig berättelse om Alfhilds eget sökande, barnlösheten, det hopplösa äktenskapet, om lusten att skapa och om att aldrig ge upp sina drömmar.
För vad är viktigast – att skriva om vad andra vill läsa eller att skriva om vad man själv vill berätta?
För Alfhild Agrell var svaret självklart och därför är hon än idag en förebild för unga kvinnor och män som söker sin egen röst.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
10 Apr
Onsdag 10 apr 2019 19:00 - 21:30 Härnösands Teater
13 Apr
Lördag 13 apr 2019 19:00 - 21:30 Härnösands Teater

Kontaktinformation

Telefon
+46 061118060
E-post
[email protected]
Webbsida
http://www.harnosand.riksteatern.se

Faciliteter och service

Faciliteter
WC

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Ons 10 apr 2019 19:00 - 21:30 @ Härnösands Teater
  • Lör 13 apr 2019 19:00 - 21:30 @ Härnösands Teater
OK

I närheten av


Höga Kusten Turistservice


Boka med oss

  • • Höga Kustens Officiella besöksguide
  • • Inga bokningsavgifter
  • • Lokalkännedom
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online