Hemsö Fästning

Adress: Hemsön, 870 10 Älandsbro Visa karta

Adress: Hemsön, 870 10 Älandsbro

Här kan du besöka en militär anläggning från kalla krigets dagar. Djupt ned i Storråberget på Hemsön ligger en av landets bäst bevarade försvarshemligheter.

 

Hemsön ligger mittemellan Härnösand och Höga Kusten bron, ca 20 min från vardera. För att ta sig ut till ön, får man åka en gratis bilfärja på 5 min - den går ca 2 gånger i timmen.

Fästningen som bemannades av 320 personer är intakt och ger en unik inblick i en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar under Kalla Kriget.

Ät mat eller ta en fika på restaurangen Hemsö Fästning Krog och Konferens som ligger på området.

På Hemsöns norra sida finns även Havstoudden med sitt speciella bergrum och natursköna läge. Här finns möjlighet till boende. Kläffsön är ett tredje bergrum i försvarssystemet spärrbataljon Hemsö och ligger på Hemsöns östra sida. Av kanontornen syns ovan mark bara pjäserna med pansarskydd och kamouflagenät, men under mark sträcker sig 15 meter höga kanontorn som är nedsprängda i berget.

Det är möjligt att åka båt till Hemsön och lägga till vid en av Hemsöns gästhamnar, Hultoms gästhamn & Båthushamns gästhamn. Det är även möjligt att få hämtning vid hamnen och bli skjutsad till Hemsö Fästning och tillbaka efter besöket är gjort. Hämtning måste bokas ett dygn innan via telefon.

För turister som har svårt att ta sig ut med kollektivtrafik finns det möjlighet att få hämtning inne i centrala Härnösand och skjutsas ut till Hemsön, även tillbaka. Bokas ett dygn innan via telefon.

Visa mer

Om denna aktivitet

Telefon
+46 70-544 13 20
Öppettider
Se hemsidan för öppettider.
Prisinformation
Entréavgift. Se hemsidan för aktuella priser.
Build: 2021-05-05 20:01:38, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-6225.cbischannel-426.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails

Hej! Har du frågor?

Turistservice

Hej, har du någon fråga om Höga Kusten? Vi hjälper dig gärna!

Öppettider

Måndag - fredag

09:00-15:00