Granvågsniporna

Adress: Granvåg Sollefteå Visa karta

Adress: Granvåg Sollefteå

Granvågsniporna kallas de tre kullarna Borgen, Svalnipan och Rödskäggsnipan, som reser sig som mäktiga vaktposter vid Faxälvens inflöde i Ångermanälven. Uppifrån krönen är utsikten storslagen över älven och omgivande landskap i ett av Ådalens vackraste partier.

I närheten av Sollefteå stad ligger Granvågsnipornas naturreservat. Nipkullarna har fått sin form efter inlandsisens avsmältning då Ångermanälven och Faxälven ändrat lopp flera gånger och strömmat på båda sidorna om dem och på så vis format kullarna med deras branta sandbankar och slätten mellan dem. Sandbankar som är uppbyggda av sand och en finkornig jord kallas för nipor.

Uppifrån krönen har du storslagen utsikt över omgivande niplandskap i ett av Ådalens vackraste partier. Nere vid den stilla flytande älven står en av de gamla fiskarstugorna öppen för dig. Där finns också en fin rastplats där du är välkommen att elda. Stigarna utmed vattnet är breda och lättframkomliga även om du har barnvagn eller rullstol. Området runt stugorna och kulturmarkerna i söder hålls öppna med hjälp av slåtter och betesdjur.

På Notön i naturreservatet finns en grusad bred stig och ute vid udden finns en tillgänglighetsanpassad toalett och grillplats.

Foto: Jean Esselström/Länsstyrelsen Västernorrland

Visa mer
Build: 2020-04-06 12:23:00, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-6225.cbischannel-426.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails