CBIS 5911026
CBIS 5911026
CBIS 5911027
CBIS 5911028
CBIS 5911030

Forest, mountain, ocean, locals, art, history, interests – concluded into a social, bordered by nature.

Location: Näske, Köpmanholmen
Co-ordinates: 63.15324, 18.51321
Construction year: 2018

In a celebration of the true essence of the Höga Kusten, Komponerar is situated within an abstraction of the man-made, the designed, the artificial. Yet the presence of nature is unmistakable still in Näske hamn, though bordered and in a way set at a distance. Komponerar is about unifying the dispersity of Näske through an underlying noun and a story, being the designed in relation to nature. Acknowledging nature’s presence, Komponerar is under constant shifting, altering, aging, the result of an intervention utilizing and visualizing the qualities and natural cycles of reality.

The built representing the man-made and the untouched, unaltered, freed representing its counterplayer, concluded into an intervention where aging becomes beauty and connection becomes a quality. Design, recomposing in nature.

For us, just like many, Höga Kusten offers us an opportunity to reconnect with nature, perhaps in an escape from our societal abstractions. We hope that you will find some of the same beauty in our project as you, the local, the modern nomadic hiker, the other, are presumably searching for on your visit to Höga Kusten and Näske. Welcome!

Komponerar is layed out on an abstract grid, directed towards the primary circulation and also contributing to the existing art, Näskom. The poles are a direct influence of the decomposing elements from the saw mill industry ’Verket’, that closed in the beginning of 20th century. The landscape has both its story of beautifully aging as it decomposes, but at the same time restricting the access of us humans, freeing nature to intervene and grow. The cladding was retrieved from the waterline, leftovers from the industry itself, a direct connection to the sites history, but also a refined product by nature.

Special thanks to all the locals that contributed to the realization of Komponerar, especially Ingmar Eriksson and Arne Eriksson.


Team:
Anna Jändel, Sveriges Lantbruksuniversitet, Sverige
Malgorzata Lisowska, Trondheim School of Architecture, Norge
Tommy Vince, Umeå Arkitekthögskola, Sverige
Ellen Fällström, Lunds Tekniska Högskola, Sverige
Pia Schneider, Technical University of Munich, Tyskland

Visit the site:
Visit Näske harbour outside Köpmanholmen. Komponerad is located in the center of the harbour. If you hike along the High Coast Trail you find the shelter just north of the North Entrance to the Skuleskogen National Park.