Nordingrå

Nordingrå

The small village right in the very heart of the High Coast with breathtaking scenery as far as the eye can see.

utsikt över vågsfjärden i nordingrå

52 villages, 52 lakes and 52 mountains

 

Nordingrå socken är beläget mitt i hjärtat av Höga Kusten. Man brukar säga att Nordingrå består av 52 byar, 52 sjöar och 52 berg. Ett påstående som inte riktigt stämmer, men ger en bild av Nordingrås intressanta natur och kultur. För i Nordingrå är till och med bilfärden ett nöje. Många åker till Nordingrå för att hitta lugnet, om det nu är att sola på Rotsidans varma hällar, vandra upp på något av de magnifika bergstopparna eller ta avnjuta en god middag är helt upp till var och en.

Höga Kusten Båtarna

Tips // Upplevelser

Höga Kusten Båtarna

Ta skärgårdsbåten till Ulvön.

Kusttrafik båt höga kusten båtarna ulvön nordingrå kramfors

Ingen sommar utan bad

Tips // Badplatser

Ingen sommar utan bad

Badkruka eller inte. Sommaren ska inte gå förbi utan någon form av dopp i det blå. Här hittar du badplatserna i Höga Kusten!

bad höga kusten kramfors badplatser

Världsarvsleden

Tips // Friluftsliv

Världsarvsleden

Vandra Världsarvsleden 14 mil genom Nordingrås vackra landskap. Ett bra alternativ till den annars populära Höga Kusten-leden.

Rödklitten nordingrå höga kusten

Kyrkstallarna i Nordingrå

Tips // Kultur

Kyrkstallarna i Nordingrå

Se de unika, gamla Kyrkstallarna i Nordingrå.

nordingrå höga kusten röda stugor

Gårdsbutiken i Nordingrå

Tips // Besöksmål

Gårdsbutiken i Nordingrå

Besök Gårdsbutiken i Själand. Här kan du köpa lokalt producerade matvaror eller äta en god lunch eller middag i den mysiga miljön.

Gårdsbutiken

Nordingråkonsten

 

I Nordingrå finns det mängder av konstnärlighet och företagsamhet, detta har resulterat i en uppsjö av trevliga besöksmål. Mannaminne kan beskrivas som ett frilufts-/konstmuseum, där finns ett 50-tal byggnader och fordon från olika delar av världen samlats. Strosa runt på området och ta in den konstnärlighet och företagsamhet som Anders Åberg besatt, skaparen av Mannaminne. Det finns inget som kan jämföras med Mannaminne, så det är en av sakerna på din bucket-list för Höga Kusten. Vill du uppleva mer konst finns till exempel Kulturfabriken, en kulturhistorisk resa kombinerat med utställning av lokala konstnärer.

I Nordingrå finns även flertalet mindre utställare som tillsammans skapar ett perfekt tillfälle för besökare att ta en heldag av konst och hantverk. Några av dessa är Ateljé Sigbritt Mann, Ateljé Orsta och Myllerska hantverket. Besök även den lokala souvenirbutiken Little Moose med produkter inspirerade och skapade med äkta Höga Kusten anda. 

Bönhamn Höga Kusten

Fiskelägen

 

Bönhamn och Barsta är två gamla fiskelägen som finns längs med "turistvägen". Runt de små hamnarna står sjöbodarna tätt intill varandra. I Barsta kan du besöka det väl bevarade Barsta kapell från 1650-talet eller promenera längs kuststigen till Rotsidans naturreservat. Äta kan du göra på Skutskepparn. Häggvik är ytterligare ett pittoreskt fiskeläge i närheten av Vågsfjärden. Här kan du köpa en glass och njuta på bryggan eller ta en vandringstur till Rödklitten.

Utsikt Fäberget närbild kikare

Utsiktsberg

 

Uttrycket "52 berg" i Nordingrå stämmer kanske inte riktigt, men det är säkert att det finns många berg i Nordingrå och det är bara att välja och vraka mellan alla spektakulära utsikter du kan få som belöning. Vill du ha mer lättåtkomliga toppar, men ändå få lite mjölksyra i benen kan du bestiga Själandsklinten, Omneberget eller Högklinten. Längst upp på toppen av den sistnämnda finns dessutom världens högst belägna klapperstensfält. Vill du bestiga ett berg och få en fantastisk utsikt men ändå ta minimalt antal höjdmeter kan du åka till Mjällom och ta den korta promenaden till Bredviksberget.

närbild matlagning

Lokala smakupplevelser

 

Förutom Nordingråkonsten omges platsen av en välfylld pallett full av smakupplevelser. Här finns flera lokala råvaror på gårdsbutiker, restauranger och cafeér. Vill du besöka mysiga gårdsbutiker är Gårdsbutiken i Själand ett utmärkt ställe, med lokala råvaror, växter och lanthandel. Vill du fika på ett mysigt fik är ett besök på Järnsta Café och Konditori att rekomendera. Ekologiskt kafé och konditori med hembakade smörgåsar, fikabröd och tårtor. Vill du höra havet brusa i bakgrunden medan du avnjuter maten är Bönhamns Brygga med café och restaurang en avkopplande plats för detta.

Discover more

Check out some of the other places in the High Coast.


 

Örnsköldsviks Inre hamn med Elite Plaza

Örnsköldsvik

A town of contrasts between the city and the magnificent nature.

Read more
Vandring på niporna i Sollefteå

Sollefteå

Picturesquely framed by mountains and riverbanks by the mighty Ångermanälven river.

Read more
Utsikt över Härnösand med domkyrkan och Birka Cruises

Härnösand

Rich cultural life and a historical town centre, located on an island in the southern part

Read more
Flygbild över Högbonden Fyr med Silja Line i bakgrunden

Kramfors

A charming little town surrounded by impressive scenery that nature has created over thousands of

Read more

Fetching products...

<% totalCount %> products loaded