Örnsköldsvik

Känn närheten mellan staden och naturen med kust och klippor, inland och skog. Den friluftsintresserade kan vandra en bit av Höga Kusten-leden, paddla kajak, cykla eller uppleva skärgården. Slå dig sedan till ro på någon av stadens högklassiga restauranger innan du tar en god natts sömn på något av hotellen.

flygbild över örnsköldsvik stad

Örnsköldsvik

 

När du besöker Örnsköldsvik känner du närheten mellan staden och naturen med kust och klippor, inland och skog. Söker du äventyr och en aktiv vistelse finns det mycket att välja bland i Örnsköldsvik. Vandra en bit av Höga Kusten-leden, paddla kajak, cykla eller upplev skärgården med egen båt eller någon av skärgårdsbåtarna som bland annat tar dig ut till pittoreska Ulvön och Sveriges vackraste ö Trysunda.

Staden bjuder på en bredd av butiker men också en mängd av restauranger, caféer och barer att äta och dricka på mellan shoppingen - allt med närhet till gästhamnen, bergen och havet. I någon av stadsparkerna kan du strosa i vackra och rofyllda miljöer. Här finns även skattjakt för barnen. En lekpark finns mitt i city och inom gångavstånd finns minigolf och skatepark.

Varje sommar kan du även ta del av olika stadsvandringar guidade eller på egen hand. I staden finns även Paradiset som är ett av Sveriges bästa upplevelsebad med tillhörande spa & restaurang. Örnsköldsvik är en äkta smakupplevelse som bjuder på allt från surströmming till whiteguide-listade kulinariska upplevelser. 

Staden har utvecklats en hel del de senast decennierna och har två gånger utsetts till Årets stadskärna och 2018 var de åter en av de nominerade städerna. Staden är karaktäristisk för Höga Kusten med anledning av kontrasterna mellan staden och den storslagna naturen.

Stadsliv och shopping

 

På sommaren kan du strosa omkring i rofyllda parkmiljöer med grönskade lövträd och vackra planteringar. På Stora torget arrangeras nu och då aktiviteter och torgmarknader av olika slag. Där finns även pingisbord, uteschack, solstolar med mera.

Är du shoppingssugen, så är stadskärnan fylld med små och mellanstora butiker som kompletteras av större gallerior. En bit utanför stan finns Fjällräven friluftsbutik och outlet som lockar 100 000-tals turister varje år.

 

Se butiker på Cesam.nu   

Shopping

Wander around, relax and enjoy Örnsköldsvik’s fantastic selection of shops. Both chain stores and quirky boutiques can be found here, along with cafes and restaurants.

Tips // Kultur

Konstdalen High Coast Art Valley

Längs Nätraälvens dalgång sträcker sig den så kallade konstdalen där ett 30-tal konstverk har placerats ut. Centrum för High Coast Art Valley är Herrgårdsparken i Köpmanholmen.

Läs mer

herrgårdsparken nätra
Tips // Kultur

Gammelgården i Myckelgensjö

I Myckelgensjö by i norra Ångermanland ligger en av landets bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats.

Läs mer

gammelgården myckelgensjö
Tips // Familjevänligt

Källarbackens Saga

I den Norrländska skogen slingrar sig en stig där olika sagomiljöer är uppbyggda. Upptäck Bockarna Bruse, Guldlock och De tre björnarna och många fler!

Läs mer

källarbackens saga örnsköldsvik

Natur och äventyr

 

Upplev en varierande och unik natur som erbjuder äventyr för stora och små. Här hittar du skogsklädda vidder, fiskrika sjöar och älvar, men även havsfjärdar och klippor av röd "nordingrågranit". Örnsköldsvik har utsetts till Sveriges Friluftskommun 2016, 2015 och 2011. För dig som är friluftsintresserad finns också ett stort utbud av vandringsleder, naturreservat och utsiktsplatser i nära anslutning till staden. De två stadsbergen Varvsberget och Åsberget erbjuder vidunderliga utsikter, storslagen natur och goda motionsmöjligheter. Från Varvsberget kan du ansluta till Höga Kusten-leden som utgår från Örnsköldsviks centrum. På Varvsberget finns också nio leder för terrängcykling med mountainbike (freeride), backhoppnings- och utförsåkningsanläggning samt en restaurang. En annan populär stadsnära vandringsled är den 6 km långa Gula leden på Åsberget. För dig som föredrar en mer lättvandrad och familjevänlig led är den 70 km långa kulturleden Arnäsleden ett bra tips.

Det finns gott om bra fiskevatten i Örnsköldsvik. I fiskeguiden hittar du bland annat kartor, fakta och information om fiskevatten – allt för att din fiskeupplevelse ska bli så bra som möjligt.

I Örnsköldsviks kommun finns havsbaden Nyänget och Gullvik.

 

En skärgård i världsklass

 

Höga Kusten är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. Här möts hav och berg med med djupa vikar, röda, kantiga klippor och mjuka hällar, täta granskogar och en och annan sandstrand. Till skärgården tar du dig med egen båt eller någon av skärgårdsbåtarna. Ta en tur till Ulvön och fiskeläget Ulvöhamn med välbevarade sjöbodar och gistvallar, men också ett gott utbud av boenden, restauranger och caféer. Besök muséet och kapellet från 1622 och upplev de gamla miljöerna och atmosfären. Från hamnen kan du promenera upp till Lotsberget för att njuta av utsikten över Höga Kustens skärgård.

Ett annat närliggande mål är Trysunda, som utnämndes av författaren Anders Källgård till Sveriges vackraste ö och erbjuder vackra badvikar och utsiktsplatser. På ön finns också gästhamn, vandrarhem, fiskemuseum och kapell från 1600-talet.

Den bilburne kan besöka fiskeläget Skeppsmalen, strax norr om Örnsköldsvik med lotsplasts, kapell och genuina sjöbodar. Längst ute i havsbandet, på Skagsuddes klippor, står Skags fyr. Utforska området via vackra strövarstigar som exempelvis Lotsstigen och njut av den storslagna utsikten från den nordligaste platsen i världsarvet Höga Kusten. Här hittar du också världens första surströmmingsmuseum, Fiskevistet. Du kan också uppleva skärgården från bryggkanten i Inre hamnen, ett stenkast från torget i Örnsköldsvik. En populär hamn där hotell, gästhamn och husbils/husvagnsuppställning samsas med restauranger och glasskiosk. Vackra sommardagar är bryggkanten ett välbesökt ställe.

Upptäck sommarstaden Örnsköldsvik

 

Vi ses på stan!

Discover more

Check out some of the other places in the High Coast.


 

Vandring på niporna i Sollefteå

Sollefteå

Picturesquely framed by mountains and riverbanks by the mighty Ångermanälven river.

Read more
Flygbild över Högbonden Fyr med Silja Line i bakgrunden

Kramfors

A charming little town surrounded by impressive scenery that nature has created over thousands of

Read more
Örnsköldsviks Inre hamn med Elite Plaza

Örnsköldsvik

A town of contrasts between the city and the magnificent nature.

Read more
Utsikt över Härnösand med domkyrkan och Birka Cruises

Härnösand

Rich cultural life and a historical town centre, located on an island in the southern part of the

Read more

Fetching products...

<% totalCount %> products loaded